Schilderij kerk van Wolder
geschilderd door André Kok (2020), te zien in galerie
Artichoque Art Gallery, Maastricht
Ook nog te koop (€1.450)
Leemkuil Susserweg door J. Meerten
Bericht van Sjef Theunissen:
85 Jaar geleden werd ik geboren in een van de ruimten die momenteel tot Prix de Rome behoorden. In mijn jeugd was de “leemkuil” aan de Susserweg een van de lokaties waar de jongens van Biesland zich regelmatig vermaakten. Het werd later een van de plaatsen waar de gemeente Maastricht haar afval dumpte, dat uiteindelijk werd afgedekt met een laag aarde en waar heel wat jaren later de vader van Liliane Ploumen zijn Haflinger liet grazen.
Toen de leem daar gewonnen ging worden voor de porseleinfabrieken, is er een schilderij gemaakt door J. Meerten, bijgenaamd “de Knob” en destijds wonend aan de Cannerweg even voorbij bakkerij van Weert. De plaats aan de Susserweg is rechts achter de kastanjeboom waar een veldkruis van de familie Theunissen staat. Er liep daar ook een paadje als verbinding met de Vroenhovenweg.
Geschiedenis
Op 15 maart 1705, Jenne Routen weduwe van Jan Bastiaens zaliger, verklaard dat zij van Reiner Schuijlenborgh zaliger van Wilre, aan haar in diverse keren voorgeschoten heeft een bedrag van 300 gulden Brabants Maastrichter cours, bestemd voor het bouwen van een huis gelegen te Wilre, rijgenoten, ter eenre Cilis Cilissen, de andere zijde de Gemeenstraet, zij zegt met deze som geld vorige zomer een huis in steen te hebben opgebouwd. De materialen daarvoor zijn gekocht door Reiner Schuijlenborgh, dewelke ook de werklieden betaald heeft en andere zaken. Zij beloofd het geleende geld tegen een rente van penning 20 (5%) terug te betalen aan de zoon van Reiner Schuijlenborgh, ook genaamd Reiner Schuijlenborgh. Afgesproken is dat het geld in drie termijnen van 100 gulden afgelost wordt. Als borg voor deze som staat het opgebouwde huis en moeshof, groot 3 groot roeden, in zijn rijgenoten hierboven gespecifieerd en zowel haar roerende als onroerende goederen, ook dat van haar kinderen. Notaris Schaepen inventnr. 1734.